Glasvezelverbinding

De techniek

Informatie wordt door middel van lichtsignalen over glasvezel vervoerd. De snelheid waarmee de informatie wordt doorgegeven, ligt bij een glasvezelverbinding dan ook vele malen hoger dan bij koperverbindingen zoals ADSL of SDSL en coaxkabel. Bij een zakelijke glasvezelaansluiting wordt altijd een vezelpaar geleverd: één glasvezel voor binnenkomende en de ander voor uitgaande data. Daardoor is bij glasvezelbreedband de uploadsnelheid net zo hoog als de downloadsnelheid.

De netwerkoperator verzorgt de belichting van het glasvezelwerk. Daarbij wordt ook uw glasvezelaansluiting geactiveerd en kunt u gebruik maken van uiteenlopende breedbanddiensten. Mocht u behoefte hebben aan meer bandbreedte omdat u veeleisende toepassingen gebruikt, dan kunnen er eenvoudig extra glasvezels door de mantelbuis naar uw meterkast worden geblazen. Bovendien ontwikkelt de belichtingstechniek zich in snel tempo: door het gebruiken van verschillende kleuren licht kan de datadoorvoer per glasvezel nog vele malen worden verhoogd. Met speciale apparatuur is het al mogelijk om 400 gigabit per seconde over één glasvezel te transporteren.

Betrouwbaar en veilig

Het glasvezelnetwerk is betrouwbaar en veilig. Normaal is glas erg broos, maar wanneer het gesmolten is en er dunne draden (glasvezels) van getrokken worden dan is het sterk en buigzaam. Glasvezels zijn volledig ongevoelig voor corrosie, blikseminslag en storing van buitenaf (interferentie) en behouden hun treksterkte tot een temperatuur van ruim 300 °C. Het is nagenoeg onmogelijk om op een persoonlijke glasvezelverbinding in te breken door aftappen van het signaal: een doorgeknipte glasvezel zal geen informatie meer doorgeven en zal in zijn geheel worden vervangen door de leverancier. Ook de prestaties van glasvezel zijn betrouwbaar.

U kunt vertrouwen op een goed signaal, ongeacht de ligging van uw pand. Een ononderbroken glasvezel kan 12 kilometer lang zijn en zal over deze lengte niet aan signaalkwaliteit verliezen. In de praktijk van ons dichtbevolkte land zal een glasvezel echter zelden langer dan enkele kilometers zijn. Bij ADSL, SDSL en coaxkabel brengt zelfs een korte afstand al kwaliteitsverlies met zich mee en wordt de beloofde snelheid van de verbinding zelden waargemaakt. De afbeelding hiernaast illustreert hoe zelfs de nieuwe generatie ADSL al na een kilometer een drastische daling in de snelheid van informatiedoorvoer laat zien. Voor ondernemers gevestigd aan het eind van een bedrijventerrein een herkenbaar fenomeen.